2 Şubat 2015 Pazartesi

Rehabilitasyon Psikologları Dayanışma Ağı Birinci Toplantı Raporu


16.11.2014
Gündemler ve Kararlar
Rehabilitasyon ve Bakım Merkezleri
Toplantıya Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne ek olarak Rehabilitasyon ve Bakım Merkezleri’nde çalışan arkadaşlar katıldığı için bu iki kurumu da ele aldık. 
2-3 yıllık bir tarihi olan, ASPB’ye bağlı Bakım Merkezleri’nin sorunları arasında şunların olduğu konuşuldu: sigortanın asgari ücret üzerinden yatırılması, düşük ücret, maaş alama, psikologluk dışında temizlik, sağlık kontrolü gibi işlerin yapılması, bakım alanların kuruma kapatılması, denetlemeye gelenlerin sorunları dikkate almaması. 
 Bu merkezlerde ortak olan sorunların, nerede kaç merkez bulunduğunun araştırılabileceği konuşuldu.
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
Bu merkezlerde var olan, sigortanın asgari ücret üzerinden yatması, izin kullanamama, patronun rahatsız edici denetim sorunlarına ek olarak  hizmet içi eğitim eksikliği, ders yazılmasındaki dayatmalar ve öğretmenlerin durumu, sertifikayla engelli öğretmeni olma sorunu üzerine de konuşuldu. 
Yapılabilecekler
Alanın ihtiyaçlarını, toplantıya katılımın da epey az olması üzerine de konuşarak değerlendirmeye çalıştık. Birbirinden haberdar olamama durum ile katılım düşüklüğünü nasıl birlikte değerlendireceğimizi düşündük. Alanda çalışanların birçok şeye ek olarak kısa çalışacağını düşünme, somut öneri bekliyor olma, çeşitli endişeler taşıma sebebiyle katılmamış olma ihtimali üzerine konuşuldu. 
 Facebook grubu/sayfası, web sitesi, mail grubu gibi ağ biçimlerine ek öneriler de konuşuldu. Gelen önerilerden biri kurumların kapatılması vurgusuyla bir kampanyayla yola çıkmak ve kurumların varlığını sorgulama, bunun üzerinden de alternatifler üzerine düşünmekti. Başka bir öneri, kurumlara dair tartışmaların bir sürecin ilerideki aşamalarından biri olabileceği ve önce, insanları bir ortaklığa, yaşadıkları sorunlar üzerinden katılmaya çalışılmasıydı. 
 Sonuç olarak, birkaç işleve yönelik biçimler oluşturulabileceği düşünüldü. Birincisi, insanların şikâyetlerini raporlara dönüştürüp tartışmaya açabilecek, sorumlular tarafından yürütülecek bir facebook sayfası veya bir web sitesi. İkincisi ise, insanların birbirleriyle olabildiğince güvenli bir ortamda iletişim kurabileceği bir mail grubu. Bu mail grubuna kurum sahiplerinin girmesini mümkün olduğunca engellemenin, insanların kendilerini rahat ifade edebilmeleri ve eylemlilikler kurgulayabilmeleri için anlamlı olabileceği konuşuldu. Bunun için tavsiye üzerine katılım mekanizması işletilebilir. 
 Kapsamın, iki tip merkezi de içine alması konuşuldu. Hangi meslekleri içine alacağı konusu ise bir sonraki toplantıya bırakıldı. 
Karar

Katılımı düşük bir toplantı olması sebebiyle de ilk adım olarak, yeni bir toplantı çağrısının somut önerilerle yapılabileceği konuşuldu. Yukarıdaki iki önerinin oluştuğunu duyuran yeni bir toplantı çağrısı, bu toplantının katılımcıları imzasıyla yazılacak. Toplantının, 14 Aralık Pazar saat 15.00’te olması planlanıyor. İkinci toplantıda bir ağın oluşup oluşmayacağının daha netleşeceği düşünülüyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder